Početna strana |Uredništvo | Časopis  | Uputstvo autorima  | Kontakt  |  
 

Acta Medica Medianae
Vol. 47, No 1, Januar, 2008
UDK 61
YU ISSN 0365-4478
 

Kontakt:

Milica Martinović

Medicinski fakultet

Kruševac bb, Podgorica

Tel.:069/473-772; 083/ 234-320

E-mail: dmartinovic@cg.yu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright 2008 by Faculty  of Medicine, University of Nis

Originalan rad

 

 

SIGURNOSNI PROFIL INHALACIONIH KORTIKOSTEROIDA (BECLOMETHASON DIPROPIONAT)  PRIMIJENJENIH U KONVENCIONALNIM I VISOKIM DOZAMA U PREVENCIJI DEČJE ASTME

Milica Martinović

 

 

Institut za patološku fiziologiju i laboratorijsku medicinu Medicinskog fakulteta u Podgorici

 

Astma je najrasprostranjenija hronična bolest u detinjstvu. Novija saznanja o prirodi patofizioloških zbivanja kod astme dovela su do široke primene antiinflamatornih agenasa i inhalacionih kortikosteroida u prevenciji ove bolesti. Smatra se da primenjeni u konvencionalnim dozama, ovi lekovi imaju dobar sigurnosni profil. Porast doze povećava rizik od ispoljavanja sistemskih neželjenih dejstava. Primjena vrlo visokih doza treba da bude rezervisana za slučajeve teške perzistentne astme uz intenzivno praćenje takvih bolesnika i prelazak «korak dalje» čim je to moguće, u cilju smanjivanja opasnosti od ispoljavanja sistemskih neželjenih dejstava.

Kod 50 bolesnika iz raznih krajeva Crne Gore, oba pola, uzrasta 7-14 godina,  primenom međunarodnih standarda postavljena je dijagnoza blage (desetoro), umereno teške (trideset dvoje) i teške perzistentne astme (osmoro). Svi ispitanici su imali alergijsku astmu (serumska koncentracija IgE statistički značajno veća nego kod zdrave dece iz kontrolne grupe, nalaz specifičnih IgE, alergo-test).

U cilju prevencije javljanja napada astme, primenjen je beclomethason dipropionat, u konvencionalnim dozama (200-400 mcg) kod dece obolele od blage i umereno teške perzistentne astme i u visokim dozama (1000 mcg) kod obolelih od teške perzistentne astme u toku 12 meseci. Procena ispoljavanja sistemskih neželjenih efekata vršena je ponavljanim kliničkim pregledima i laboratorijski (dnevni profil kortizola na početku i na kraju primene ovih lekova i urinarna ekskrecija 17-OH-kortikosteroida). Kontrolnu grupu činilo je 20 zdrave dece.

U toku primene navedenih doza beclomethason dipropionata, klinički a ni laboratorijski, nije uočena supresija hipotalamo-hipofizno-adrenalne osovine bilo kod bolesnika koji su primali konvencionalne bilo kod onih koji su primali visoke doze ovog leka. Podaci  drugih autora su slični. Acta Medica Medianae 2008;47(1):13-18.

 

Ključne reči: dečja astma, inhalacioni kortikosteroidi, neželjena dejstva

Rad u celosti