Početna strana |Uredništvo | Časopis  | Uputstvo autorima  | Kontakt  |  
 

Acta Medica Medianae
Vol. 47, No 1, Januar, 2008
UDK 61
YU ISSN 0365-4478
 

Kontakt:

Kontakt: Sasa Zajic
Odeljenje za hirurgiju Zdravstvenog centra
Kruševac, Srbija
Tel.: 037/414532
E-mail: zajac
@nadlanu.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright 2008 by Faculty  of Medicine, University of Nis

Originalan rad

 

 

PRAĆENJE BIOHEMIJSKIH PARAMETARA KOD BOLESNIKA SA EKSTAHEPATIČNOM HOLESTAZOM

 

Saša Zajić 1, Zoran Damnjanović 2, Miroslav Stojanović 3, Milan Višnjić 3, Srđan Denčić 4, Dejan Ilić 2, Dušan Sokolović 5

 

 

Odeljenje za hirurgiju Zdravstvenog centra u Kruševcu1

Sanofi Aventis u Beogradu, Srbija2

Klinika za hirurgiju Kliničkog centra u Nišu3

Odeljenje za hirurgiju Zdravstvenog centra u Pirotu4

Institut za biohemiju Medicinskog fakulteta u Nišu5

 

U holestazi, zbog nemogućnosti oticanja žuči iz jetre u duodenum, dolazi do posledičnog vraćanja konstituenata žuči u hepatocite i cirkulaciju. Ekstrahepatična holestaza je posledica mehaničke prepreke u oticanju žuči kroz ductus hepaticus, choledochus ili papilu Vateri, što dovodi do pojave manifestnog ikterusa. U događajima koji dovode do oštećenja ćelija, pre svih, hidrofobne žučne soli i nekonjugovani bilirubin imaju najznačajnije toksične efekte.

Ciljevi ovog rada bili su: praćenje biohemijskih parametara, aktivnost enzima *-GT i AF, koncentracija bilirubina, ukupnih proteina i albumina u krvnoj plazmi bolesnika sa različitim vrstama ekstrahepatične holestaze.

U ispitivanje je bilo uključeno 90 ispitanika podeljenih u četiri grupe. Prva je kontrolna grupa, dok su tri kliničke grupe oformljene na osnovu tipa ekstrahepatične opstrukcije: kontrolna (20 zdravih ispitanika), I grupa (20 bolesnika sa intraluminalnom ekstrahepa-tičnom opstrukcijom-ILH), II grupa (20 bolesnika sa intramuralnom opstrukcijom-IMH), III grupa (30 bolesnika sa ekstraluminalno izazvanom ekstrahepatičnom opstrukcijom-ELH).

Došlo je do značajnog porasta aktivnosti *-GT i AF u plazmi holestaznih bolesnika u odnosu na kontrolnu grupu (p<0,001). U plazmi holestaznih bolesnika u III grupi, aktivnost *-GT je povišena u odnosu na I grupu bolesnika (p<0,05), dok je u I grupi aktivnost AF snižena u odnosu na II (p<0,05) i III grupu (p<0,01) bolesnika sa ekstrahepatičnom holestazom. Nivoi ukupnog, direktnog i indirektnog bilirubina u plazmi bolesnika sa holestazom su povišeni (p<0,001) u odnosu na kontrolu. Koncentracija direktnog i indirektnog bilirubina u plazmi bolesnika sa holestazom iz II i III grupe su značajno povišeni u odnosu na iste vrednosti kod I grupe bolesnika sa holestazom. Kod bolesnika sa holestazom značajno je snižen nivo albumina u plazmi u odnosu na kontrolu. Kod bolesnika sa IMH i ELH, postoji negativna korelacija umerenog intenziteta između vrednosti direktnog bilirubina i albumina.

Kod bolesnika sa ekstrahepatičnom holestazom primećeno je značajno povišenje markera holestaze (*-GT i AF) i nivoa bilirubina u krvnoj plazmi. Najintenzivniji porast postoji kod bolesnika sa ELH. Holestaza dovodi do značajnih poremećaja sintetske funkcije jetre koji se manifestuju smanjenjem koncentracije albumina u plazmi i to najizrazitije kod bolesnika sa intramuralnom i ekstraluminalnom holestazom. Acta Medica Medianae 2008;47(1): 5-12.

 

Ključne reči: holestaza, *-GT, alkalna fosfataza, bilirubin, albumini

Rad u celosti