Početna strana |Uredništvo | Časopis  | Uputstvo autorima  | Kontakt  |  
 

Acta Medica Medianae
Vol. 47, No 2, April, 2008
UDK 61
YU ISSN 0365-4478
 

Kontakt:

Jelena Milošević

Klinika za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra

Bulevar Zorana Đinđića 48

18 000 Niš, Srbija

Tel.: 018/ 572 074

E-mail: miljel@bankerinter.net

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright 2008 by Faculty  of Medicine, University of Nis

Originalan rad

 

 

UTICAJ MENOPAUZALNOG STATUSA NA UČESTALOST I PATOHISTOLOŠKE KARAKTERISTIKE HIPERPLAZIJE I KARCINOMA ENDOMETRIJUMA KOD BOLESNICA SA NENORMALNIM UTERUSNIM KRVARENJEM

 

Jelena Milošević 1, Biljana Đorđević 2 i Marija Tasić 1

 

 

Klinika za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra u Nišu 1

Institut za patologiju Medicinskog fakulteta u Nišu 2

 

Cilj rada bio je da utvrdi učestalost i patohistološke karakteristike hiperplazije i karci-noma endometrijuma kod bolesnica u premenopauzalnom i postmenopauzalnom periodu sa nenormalnim uterusnim krvarenjem (NUK).

Učestalost i patohistološke karakteristike hiperplazije i karcinoma endometrijuma ispitivane su kod 961 bolesnice sa NUK koje su bile podvrgnute dilataciji grlića materice i eksplorativnoj kiretaži endometrijuma u Klinici za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra u Nišu u periodu od januara do decembara 2006. godine. U odnosu na menopau-zalni status, sve bolesnice su podeljene u dve grupe, i to: grupa bolesnica u premenopauzi (n=808) i grupa u postmenopauzi (n=153).

Hiperplazija endometrijuma je statistički značajno češći uzrok NUK (p<0,05) kod bole-snica u premenopauzi (23,4%) u odnosu na bolesnice u postmenopauzi 3,7%). Krvarenje uslovljeno karcinomom endometrijuma je statistički signifikantno (p<0,001) češće kod bolesnica u postmenopauzi (18,9%) nego kod onih u premenopauzi (1,4%). U odnosu na bolesnice u postmenopauzi, kod bolesnica u premenopauzi signifikantno je češća hiperplazija bez atipije (p<0,01), a ređa atipična hiperplazija endometrijuma (p<0,05). Nasuprot bolesnicama u premenopauzi, kod bolesnica u postmenopauzi signifikantno su češći endometrioidni tip karcinoma endometrijuma (p<0,001), neendometrioidni tip karcinoma endometrijuma (p<0,001) i karcinom lokalizovan na polipu endometrijuma (p<0,05).

Hiperplazija endometrijuma (difuzna ili lokalizovana na polipu) je češći uzrok NUK kod bolesnica u premenopauzi nego kod u periodu postmenopauze. U poređenju sa bolesnicama premenopauzi, atipična hiperplazija i karcinom endometrijuma su češći uzrok NUK kod bolesnica u postmenopauzi. Nasuprot premenopauzalnom periodu, u postmenopauzalnom periodu života postoji veći rizik za nastanak endometrioidnog i neendometrioidnog tipa karcinoma endometrijuma i karcinoma lokalizovanog na polipu endometrijuma. Acta Medica Medianae 2008;47(2):33-37.

 

Ključne reči: menopauzalni status, endometrijum, hiperplazija, karcinom

Rad u celosti