Početna strana |Uredništvo | Časopis  | Uputstvo autorima  | Kontakt  |  
 

Acta Medica Medianae
Vol. 47, No 2, April, 2008
UDK 61
YU ISSN 0365-4478
 

Kontakt:

Momčilo Đorđević

Ginekološko-akušerska klinika

Zmaj Jovina 30

34000 Kragujevac, Srbija

Tel.: 034/ 345-230

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright 2008 by Faculty  of Medicine, University of Nis

Originalan rad

 

 

ANAMNESTIČKO - POPULACIONE KARAKTERISTIKE KARLIČNIH POROĐAJA U ŠUMADIJSKOM OKRUGU

 

Momčilo Đorđević1, Gordana Đorđević2, Božidar Jovanović1 i Jovan Jovanović 1

 

 

Ginekološko-akušerska klinika u Kragujevcu 1

Institut za javno zdravlje u Kragujevcu 2

 

Pod karličnom prezentacijom podrazumeva se uzdužni položaj fetusa sa prednjačećom karlicom i ona se sreće kod 3-4% svih monofetalnih porođaja. Perinatalni morbiditet i mortalitet su signifikantno veći kod karličnog porođaja nego kod onih sa prednjačećom glavom.

Osnovni cilj istraživanja bio je da se ispita povezanost anamnestičko – populacionih karakteristika karličnih porođaja i porođaja glavom.  

Studijsku grupu činile su 282 porodilje koje su imale karlični porođaj i 282 ispitanice u kontrolnoj grupi koje su imale porođaj sa prednjačećom glavicom ploda i koje su porođene na GAK Kragujevac.

Uzorak populacije porodilja koje su bile predmet proučavanja ove studije formiran je iz područja Šumadijskog regiona sa centralnim mestom i najvećim gradom u regionu Kragujevcem.

Raspodele verovatnoća prema zanimanju ili obrazovanju ispitanica slične su u obema grupama. Prosečna starost ispitanica u obema grupama je 26.8 godina. Signifikantno najveći broj porodilja iz obeju grupa nalazi se u životnom dobu između 20 i 29 godina, odnosno skoro 70%.

Sa signifikantno velikom verovatnoćom tok trudnoća u obema grupama bio je uredan (85%), bez održavanja. Signifikantno je češća prisutnost pridružene bolesti, posebno hipertenzije i dijabetesa kod porodilja iz karličnih porođaja u odnosu na porodilje sa porođajem sa prednjačećom glavicom ploda.  Acta Medica Medianae 2008;47(2):44-48.

 

Ključne reči: Populaciono–anamnestičke karakteristike, karlični porođaj, pridružene bolesti

Rad u celosti