Početna strana |Uredništvo | Časopis  | Uputstvo autorima  | Kontakt  |  
 

Acta Medica Medianae
Vol. 47, No 2, April, 2008
UDK 61
YU ISSN 0365-4478
 

Kontakt:

Violeta Dinić - Radović

Klinka za gastroenterologiju i hepatologiju Kliničkog centra

Bulevar dr Zorana Đinđića br. 41

18 000 Niš, Srbija

Tel.: +38118537343

E-mail: mradovic@bankerinter.net

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright 2008 by Faculty  of Medicine, University of Nis

Originalan rad

 

 

ZNAČAJ SERUMSKIH VREDNOSTI REAKTANATA AKUTNE FAZE ZAPALJENJA U RANOM OTKRIVANJU, PRAĆENJU I INICIJALNOJ PROGNOZI TOKA BAKTERIJSKIH INFEKCIJA DONJEG RESPIRATORNOG TRAKTA KOD BOLESNIKA SA ALKOHOLNOM CIROZOM JETRE

 

Violeta Dinić - Radović 1, Aleksandar Nagorni 1 i Lidija Ristić 2

 

 

Klinika za gastroenterologiju i hepatologiju 1

Klinika za plućne bolesti i tuberkulozu u Knez Selu Kliničkog centra u Nišu 2

 

Kombinovane metaboličko-hemodinamske promene u organizmu kod obolelih od alkoholne ciroze jetre indukuju znatan stepen slabljenja odbrambenih mehanizama, što predstavlja osnovni uzrok za nastanak i razvoj bakterijskih infekcija, dominantno respiratornog trakta i povećavaju stopu mortaliteta.

U cilju procene uticaja bakterijske respiratorne infekcije donjih disajnih puteva bolesnika sa alkoholnom cirozom jetre, na tok i prognozu osnovne bolesti, a u odnosu na stepen opšte inflamatorne aktivnosti organizma, retrospektivno smo analizirali kliničke podatke 67 bolesnika sa verifikovanom Child B - umereno teškom alkoholnom cirozom jetre, dijagnostikovanom i lečenom u periodu od septembra 2001. do februara 2006. godine. Zavisno od postojanja infekcije, bolesnici su podeljeni u dve grupe: I - eksperimentalnu od 37 ispitanika i II - kontrolnu od 30 ispitanika.

Utvrdjeno je da kod bolesnika I grupe postoje signifikantno povišene inicijalne vrednosti C-reaktivnog proteina i fibrinogena (p< 0,001) i brzine sedimentacije eritrocita (p<0,05) u odnosu na ispitanike kontrolne grupe, dok su ove vrednosti, po završenom antimikrobnom tretmanu, bile u značajanom padu. Dominirala je infekcija Gram negativnim bakterijama, dok su inicijalno registrovane signifikantno niže vrednosti ukupnih proteina i albumina (p<0,05), odnosno povišene vrednosti alanin aminotransferaze i laktat dehidrogenaze (p<0,05) u odnosu na bolesnike kontrolne grupe, s tendencijom normalizacije po završetku kauzalnog antimikrobnog tretmana.

Pravovremena detekcija, praćenje i prognoza toka respiratornih infekcija donjih disajnih puteva kod obolelih od alkoholne ciroze jetre, određivanjem nespecifičnih serumskih markera inflamacije, značajni su u cilju postizanja što efikasnije remisije osnovne bolesti, ali i dalje predstavljaju nedovoljno definisanu kariku u lancu kompleksnih patofizioloških mehanizama aktivacije nepovoljnog toka bolesti. Acta Medica Medianae 2008;47(2):38-43.

 

Ključne reči: jetra, ciroza, alkohol, infekcija

Rad u celosti