|Početna strana |Uredništvo | Časopis   | Uputstvo autorima     | Kodeks u  kliničkom i eksperimentalnom radu |   Kontakt  |  
 

Acta Medica Medianae
Vol. 49, No 1, Mart, 2010
UDK 61
YU ISSN 0365-4478
 

Kontakt:

Boris Đinđić

Bulevar dr Zorana Đinđića 81,

18000 Niš, Srbija

E-mail:boris_dj@medfak.ni.ac.rs

 

 

 

 

 

 

Originalni rad
UDK: 537.868:577.25

 

 

BIOHEMIJSKE I PATOHISTOLOŠKE PROMENE MOŽDANOG I JETRINOG TKIVA PACOVA IZAZVANE ZRAČENJEM MOBILNIH TELEFONA

 

Boris Đinđić1, Dušan Sokolović2, Dejan Krstić3, Dejan Petković3, Jovica Jovanović4 i Marjan Muratović1

 

                        Institut za patofiziologiju, Medicinski fakultet, Niš1

                        Institut za biohemiju, Medicinski fakultet, Niš2

                        Fakultet zaštite na radu, Niš3

                        Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika, Niš4

 

 

Mikrotalasno zračenje (MWR) je široko rasprostranjeno u savremenom ljudskom okruženju, a najčešći izvori su mobilni telefoni i repetitori mobilne telefonije. Efekti MWR na žive organizme još uvek su nepoznati i za sada još uvek ne postoji dovoljno podataka o dugotrajnim efektima na hepatocite i moždane strukture.

Cilj rada bio je da se ispitaju biološki efekti mikrotalasnog zračenja mobilnih telefona na mozak i jetru eksperimentalnih životinja i odredi intenzitet oksidativnog stresa kao mogućeg patogenetskog faktora za nastanak štetnih efekata u uslovima dugotrajne ekspozicije.

Wistar pacovi, stari 3 meseca, bili su podeljeni u dve grupe: I-pacovi konstantno izloženi MWR-u (3 ženke i 2 mužjaka) i II-kontrolna grupa bez bliskih izvora MWR (3 ženke i 2 mužjaka). Kao izvor mikrotalasnog zračenja poslužio je mobilni test telefon (model NOKIA 3110; Nokia Mobile Phones Ltd.) povezan sa komunikacionim test setom (model 4202S; Wavetek, Germany). Signal za GSM (Globalni Sistem Mobilne komunikacije) frekvencije 900 MHz, kninuranog talasa, analogne telefonije) korišćen je za zračenje. Specifični koeficijent apsorpcije preračunat na celo telo (SAR) iznosio je 0.025-0.05 W/kg (E=9.8-18.3 V/m, B=4.8-8.6 µT). Pacovi su žrtvovani nakon tri meseca izlaganja MWR-u. Tkivo jetre i mozga je fiksirano u 10% formaldehidu, a parafinski isečci su bojeni hematoksilin eozinom. Biohemijska analiza je obuhvatila određivanje serumske aktivnosti alanin transferaze (ALT), aspartat transaminaze (AST), gama glutamil transferaze (GGT) i laktat dehidrogenaze (LDH). Elektroliti u serumu su obuhvatili određivanje natrijuma, kalijuma i hlorida. Stepen lipidne peroksidacije je određivan merenjem količine malondialdehida (MDA).

Blago povećan broj mikronukleusa i diskretne perivenularne masne promene bile su jedini histopatološki nalaz na jetri eksponiranih pacova. Diskretna redukcija sive mase i blaga redukcija broja i dendritičnih snopova Purkinjeovih ćelija bile su jedini vidljivi nalaz na moždanom tkivu eksponiranih pacova. Serumska aktivnost ALT bila je značajno povećana, dok se vrednosti AST, GGT i LDH nisu menjale u uslovima MWR ekspozicije. Serumska koncentracija kalijuma bila je značajno veća u stanjima ekspozicije dok se vrednosti natrijuma i hlorida nisu značajnije menjale. Vrednosti MDA bile su značajno povećane u jetri i mozgu pacova izloženih MWR-u.

Ekspozicija mikrotalasnom zračenju mobilnih telefona u trajanju od 3 meseca dovela je do značajnog porasta lipidne peroksidacije kao direktnog pokazatelja oštećenja hepatocita i moždanog tkiva. Hiperkaliemija može predstavljati sistemski marker poremećaja permeabilnosti ćelijskih membrana paralelno sa porastom ALT aktivnosti usled hepatocelularnog oštećenja.

Poremećaji hipotalamo hipofizne osovine su najverovatniji uzrok neurovegetativnih i poremećaja ponašanja; čime se može objasniti porast apetita, razdražljivost i brži prirast mase ekponiranih životinja. Acta Medica Medianae 2010;49(1):37-42.

 

Ključne reči: mobilni telefon, mikrotalasno zračenje, GSM, oksidativni stres, jetra, mozak