![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Acta Medica
Medianae
Kontakt: Biljana Miljković-Selimović Institut za mikrobiologiju i imunologiju Medicinski fakultet Univerziteta u Nišu Bul. dr Z. Đinđića 81, 18000, Niš Republika Srbija E-mail: biljams@eunet.rs |
Pregledni rad
SALMONELLA ENTERICA SUBSPECIES ENTERICA SEROTIP ENTERITIDIS – AKTUELNOST I ZNAČAJ
Biljana Miljković-Selimović1,2, Tatjana Babić1,3 i Predrag Stojanović1,2
Nacionalna referenta laboratorija za Campylobacter i Helicobacter1 Institut za mikrobiologiju i imunologiju, Medicinski fakultet, Niš2 Centar za mikrobiologiju, Institut za javno zdravlje, Niš3
U poslednje vreme kao uzročnik alimentarnih toksiinfekcija u mnogim delovima sveta dominira Salmonella enterica subspecies enterica serotip Enteritidis (S. Enteritidis). Njenom širenju doprinose intenziviranje i globalizacija saobraćaja, trgovine i ostalih društveno-ekonomskih procesa. Međutim, bez obzira na globalno širenje S. Enteritidis, postoji nejednaka rasprostranjenost pojedinih fagotipova (Phage Type - PT) uz dominaciju PT 4 i 8. Salmonele mogu izazivati oboljenja, počev od akutnih enterokolitisa do tifusne groznice. Sve bakterije ovog roda poseduju brojne faktore virulencije u koje spadaju: athezini, toksini, plazmidi virulencije, lipopolisaharid ćelijskog zida. Kao i drugi serotipovi salmonela, S. Enteritidis poseduje plazmid virulencije. On omogućava bakteriji da perzistira unutar retikuloendotelnih ćelija, dok se sojevi bez plazmida brzo eliminišu. Poslednjih godina se opisuju virulentniji sojevi S. Enteritidis koji pripadaju PT 4 za koje se smatra da imaju zajedničko poreklo. Dominacija PT 4 uslovljena je, verovatno, i otpornošću nekih sojeva na nitrofurantoin koji se primenjuje u živinarstvu. Značaj koji S. Enteritidis ima povećava se ne samo zbog problema vezanih za pandemiju, već i zbog sve češćih izveštaja o ekstraintestinalnim lokalizacijama infektivnih procesa izazvanih ovom bakterijom. Imajući u vidu da su pored živinskog mesa jaja veoma važan izvor infekcije, efikasne mere prevencije bile bi, između ostalog, promene u načinu pripreme živinskog mesa i ispitivanje jata povezanih sa epidemijama, uništavanje inficiranih jata ili podvrgavanje jaja pasterizaciji. Acta Medica Medianae 2010;49(3):71-75.
Ključne reči: salmonella enteritidis, infekcija, faktori virulencije
|