![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|
Početna strana
|
Uredništvo
|
Časopis
|
Uputstvo autorima
|
Kodeks u kliničkom i
eksperimentalnom radu |
Kontakt |
|
Home page
|
Editorial board |
About the Journal |
Instructions for
Authors
|
Peer Review Policy
|
Clinical and
Experimental Work Code |
Contact
|
Acta Medica
Medianae Kontakt: Gordana Petrović-Oggiano Institute for medical research Department of Nutrition and Metabolism Tadeuša Košćuška 1 PO BOX 102 11000 Belgrade, Serbia E-mail: g5petrovic@yahoo.com |
Originalni rad UDC: 616.831-005.1-02 doi:10.5633/amm.2011.0201
ISHRANA BAZIRANA NA RAZLIČITIM VRSTAMA MASTI KAO FAKTOR RIZIKA ZA CEREBROVASKULARNI INSULT
Gordana Petrović-Oggiano1, Vlasta Damjanov2, Vesna Vučić1, Mirjana Gurinović1, Tamara Popović1, Jasmina Debeljak Martačić1 , Marina Nikolić1, Nemanja Avramović1 i Marija Glibetić1
Institute for Medical Research, Belgrade, Serbia1 School of Medicine, University of Kragujevac, Serbia2
Cerebrovaskularne bolesti (CVI) su vodeći uzrok mortaliteta i morbiditeta u svetu i signifikantno utiču na kvalitet života. Cilj rada bio je da se utvrde različiti faktori rizika i njihov uticaj na pojavu hiperlipidemija u okviru dve etničke grupe bolesnika hospitalizovanih od CVI, u periodu od 2 godine. Ispitano je 230 bolesnika, 35-65 godina starosti, sa ishemičnim CVI, koji su lečeni u Kliničko-boliničkom centru Priština. Bolesnici su selektovani u dve grupe: grupa A (n=130) - muslimanske i grupa S (n=100) - pravoslavne veroispovesti. Ispitivani su njihovi antropometrijski parametri i lipidni status, kao i navike u ishrani pomoću odgovarajućeg upitnika (FFQ). Uprkos različitim životnim stilovima u obe grupe, proučavani faktori rizika pokazali su signifikatan uticaj na pojavu hiperlipidemija. Bolesnici iz grupe S, čija je dijeta bila pretežno bazirana na masnoćama životinjskog porekla, imala je značajno veći rizik u poređenju sa grupom čija je dijeta bila bazirana na biljnim uljima, grupa A. Pušačke navike i fizička neaktivnost bile su znatno prisutne u obe grupe ispitanika. Naši rezultati sugerišu potrebu za ciljanom ishranom i promenom ponašanja i navika u ishrani u razvoju preventivnih strategija za redukciju cerebrovaskularnih faktora rizika. Acta Medica Medianae 2011;50(2):5-11.
Ključne reči: faktori rizika, dijeta, hiperlipidemija, cerebrovaskularni insult
|