![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|
Početna strana
|
Uredništvo
|
Časopis
|
Uputstvo autorima
|
Kodeks u kliničkom i
eksperimentalnom radu |
Kontakt |
|
Home page
|
Editorial board |
About the Journal |
Instructions for
Authors
|
Peer Review Policy
|
Clinical and
Experimental Work Code |
Contact
|
Acta Medica
Medianae Correspondence to: Dušica Stojanović Institut za javno zdravlje Niš, Bulevar dr Zorana Đinđića 50, 18000 Niš Srbija 063/463607 Email:dusica.stojanovic@medfak.ni.ac.rs
|
Pregledni rad UDC: 613.2:616.98:578.828 doi:10.5633/amm.2011.0312s
ISHRANA I OBOLELI OD HIV/AIDS-a
Dušica Stojanović1, Danica Marković2 i Gordana Kocić3
Univerzitet u Nišu, Medicinski fakultet, Srbija1 Institut za javno zdravlje Niš, Srbija2 Univerzitet u Nišu, Medicinski fakultet, Katedra za biohemiju, Srbija3
Status imunog sistema individue zavisi u velikoj meri od nutritivnog statusa organizma kao i od izbora nutrijenata koji se unose u organizam. Malnutricija i progresija HIV-a usko su povezane, zbog čega je neophodna aktivna saradnja infektologa i lekara nutricioniste. Primećeno je da značajno veći gubitak telesne težine imaju osobe inficirane HIV-om koje primaju antiretroviralnu terapiju, te je kod njih potrebno adekvatno modifikovati ishranu. Oksidativni stres predstavlja važan etiološki faktor u bolestima imunodeficijencije, te antioksidativni agensi (vitamin A, Vitamin E, Vitamin B12 I određeni minerali, kao što su cink i selen) predstavljaju krucijalni faktor u dijetoterapiji HIV-a. Polifenoli iz zrna kakaa, kao i iz zelenog i crnog čaja (katehini i teaflavini), pored efekata modifikacije toka bolesti, imaju ulogu u prevenciji transmisije bolesti. Kod obolelih je takođe potrebno podstaći rast probiotske crevne flore radi prevencije oportunističkih infekcija. Svi ovi elementi ishrane se već koriste u prevenciji, terapiji i ublažavanju simptoma HIV-a, a dalji razvoj nauke će omogućiti modifikaciju ishrane za svakog bolesnika posebno. Acta Medica Medianae 2011;50(3):63-68.
Ključne reči: dijeta, HIV, SIDA, funkcionalna hrana, virusi
|