![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|
Početna strana
|
Uredništvo
|
Časopis
|
Uputstvo autorima
|
Kodeks u kliničkom i
eksperimentalnom radu |
Kontakt |
|
Home page
|
Editorial board |
About the Journal |
Instructions for
Authors
|
Peer Review Policy
|
Clinical and
Experimental Work Code |
Contact
|
Acta Medica
Medianae
Kontakt: Fanny Ribarova Medical University – Sofia Medical College 3 Yordanka Filaretova Str. Sofia 1606, Bulgaria E-mail: fanny.r@mail.bg |
Originalni rad UDK: 615.35:613.263(497.2) doi:10.5633/amm.2013.0101
Tradicionalne bugarske namirnice – izvori antioksidanata
Silvia Tsanova-Savova1, Vihren Petkov1, Emil Vodenicharov2 i Fanny Ribarova1 Medicinski Univerzitet, Sofija –Medicinski koledž “Yordanka Filaretova”, Sofija, Bugarska1 Medicinski Univerzitet, Sofija - Medicinski fakultet, Odeljenje za higijenu, Medicinsku ekologiju i nutriciju, Sofija, Bugarska2
Mnoge naučne studije bave se preventivnom ulogom antioksidanata i njihovim značajem za ljudsko zdravlje i usporavanje procesa starenja. Glavni izvor anti-oksidanata za ljude jeste ishrana. Cilj ovog istraživanja bio je da predstavi rezultate koji se odnose na sastav antioksidanata u tradicionalnim bugarskim namirnicama karakterističnim za bugarsku ishranu. Ispitivane su sledeće namirnice: crni luk, paprika, paradajz, boranija, jabuke, različite vrste divljeg voća poput borovnica, kupina, malina. Nivo vitamina E i C određen je RP-HPLC fluorescencijom i UV detekcijom. Ukupan nivo fenola meren je Folin-Cicoalteu analizom, a nivo flavonida pomoću aluminijum hlorid analize. Ukupan nivo karotenoida određivan je pomoću RP-HPLC/UV-Vis. Rezultati su pokazali da se najveća količina vitamina E nalazi u crvenoj paprici (2.94 mg/100gr) i u malinama (47 mg/100g), u odnosu na količinu ovog vitamina u susamu (2.4 mg/100g). Najbogatiji izvor vitamina C jeste crvena paprika (102 mg/100g). Najviši nivo fenola i flavonida kao markera antioksidanta u hrani prisutan je u borovnicama (670 mgGAE/100g, 190.3 mgCE/100g) i kupinama (355mgGAE/ 100g, 55.5 mgCE/100g). Karotenoidi su najviše prisutni u paradajzu (7.70 mg/100g), a potom u mladom luku (3.50 mg/100g). Savremene analitičke tehnike omogućile su procenu antioksidanata u određenim namirnicama karakterističnim za bugarsku ishranu. Štaviše, na osnovu ovih rezultata može se pretpostaviti da je dugovečnost stanovnika Bugarske povezana ne samo sa unosom jogurta, već i sa bogatim izvorima antioksidanata u tradicionalnoj ishrani. Acta Medica Medianae 2013;52(1):5-8.
Ključne reči: antioksidanti, fenoli, flavonidi, karotenoidi, vitamini E i C, tradicionalne namirnice
|