Studentski Medicinski Glasnik

Reč urednika

Pred nama je drugi broj časopisa Studentski Medicinski Glasnik. Ideja časopisa je od osnivanja bila promocija naučno-istraživačkog rada studenata. Nadamo se da će ovaj i naredni brojevi poslužiti da se stvori kontinuitet i da SMG postane jedan prepoznatljivi simbol studenata niškog Medicinskog fakulteta.

Dalji ciljevi uredništva SMG-a su poboljšanje kvaliteta radova koji će biti objavljeni, podsticanje studenata koji se do sada nisu bavili naučno istraživačkim radom da se oprobaju u tome, ali i povezivanje i saradnja sa drugim časopisima i uvrštavanje u referentne baze podataka.

U ovom broju časopisa objavljeni su neki od najboljih studentskih radova napisanih u prethodnih godinu dana. Takođe, objavljeno je i nekoliko revijskih radova napisanih od strane profesora sa Medicinskog fakulteta.

Dugujemo veliku zahvalnost svim studentima koji su prijavom svojih radova doprineli stvaranju ovog časopisa; zatim profesorima koji su izdvojili vremena da napišu revijske radove na aktuelne teme za ovaj časopis; kao i računarskom centru, upravi fakulteta i dekanu na podršci ovom časopisu.

Urednik

Milan Stojiljković  

 

 

Ogromna volja, entuzijazam i istrajnost grupe studenata, kao i velika podrška i razumevanje naših profesora, pre svega profesora iz uprave Fakulteta na čelu sa dekanom prof. dr Milanom Višnjićem, doprineli su stvaranju časopisa Studentski medicinski glasnik, stručno-naučnog časopisa studenata Medicinskog fakulteta u Nišu.
Uspeh jednog Fakulteta, kao obrazovno-naučne institucije, meri se i kvalitetom istraživačkih radova studenata, saradnika i nastavnika. Studenti Medicinskog fakulteta su do sada svoje radove objavljivali u svesci za medicinske nauke Verba Medica časopisa Naučni podmladak, stručnog časopisa studenata Univerziteta u Nišu.
U godini jubileja, 50 godina postojanja i rada Medicinskog fakulteta u Nišu, stekli su se uslovi za osnivanje stručno-naučnog časopisa studenata. Časopis ima za cilj da na najadekvatniji način omogući prezentovanje i afirmaciju naučno-istraživačkog rada studenata, svih studijskih programa, kako osnovnih akademskih, tako i poslediplomskih studija. Čitaoci našeg Časopisa imaće priliku da obogate svoje znanje i najnovijim informacijama iz oblasti medicinskih nauka kroz edukativne članke nastavnika i saradnika.
U prvom broju Časopisa objavljeno je 10 radova studenata osnovnih akademskih studija koji su nagrađeni na domaćim i međunarodnim kongresima, 2 rada studenata akademskih doktorskih studija, kao i 5 radova naših profesora. Ovom prilikom čestitamo svim studentima čiji su radovi nagrađeni i pozivamo sve ostale zainteresovane studente našeg  Fakulteta, ali i studente srodnih Fakulteta drugih Univerziteta u zemlji i inostranstvu da pošalju svoje radove na Konkurs za objavljivanje koji će biti otvoren tokom cele godine.

            Uredništvo iskazuje veliku zahvalnost svima koji su doprineli stvaranju časopisa. Studentski medicinski glasnik biće ponos Fakulteta jer je namenjen onima koji se bave medicinskim naukama, radoznalo tragajući za novim saznanjima.  

 

 

MEDICINA

RADOVI STUDENATA INTEGRISANIH AKADEMSKIH STUDIJA MEDICINE

STOMATOLOGIJA

RADOVI STUDENATA INTEGRISANIH AKADEMSKIH STUDIJA STOMATOLOGIJE

FARMACIJA

RADOVI STUDENATA INTEGRISANIH AKADEMSKIH STUDIJA FARMACIJE

DOKTORSKE STUDIJE

RADOVI STUDENATA AKADEMSKIH DOKTORSKIH STUDIJA


EDUKATIVNI ČLANCI

EDUKATIVNI ČLANCI PROFESORA I NASTAVNIKA