combine_images_980.jpg

Симпозијум "Регенеративна медицина – примена ИТ и биотехнологија" (en)

Print

Здравствени савет Републике Србије акредитовао је програм континуиране едукације 15.11.2012. године,  одлуком број: 153-02-3563/2012-01.


Домаћи конгрес прве категорије: Регенеративна медицина – примена ИТ и биотехнологија

Време и место одржавања: 15.12.2012. Медицински факултет, Универзитет у Нишу сала А0

Број бодова: Предавач - 12 бодова, Пасивно учешће -6 бодова

Руководилац: Проф. др Стево Најман

Предавачи: Проф. др Стево Најман, Проф. др Мирослав Трајановић, Проф. др Милорад Митковић, Проф. др Миодраг Манић, Проф. др Слободан Милисављевић, Проф. др Ненад Грујовић, Проф. др Зоран Голубовић, Проф. др Драган Петровић, Доц. др Перица Васиљевић, Доц. др Драган Мишић

Профил слушалаца: Лекари, Стоматолози, Биохемичари, Фармацеути, Остали     

Котизација: 2 500,00 динара (урачунат ПДВ), ж.р. 840-1681666-03, позив на број 129/КМЕ.

Сажетак: Регенеративна медицина се бави начинима како да се регенеришу или замене људске ћелије, ткива и органи да би се обновила или успоставила њихова нормална функција у телу. Један од начина је раст ткива и органа у лабораторији са циљем да се уграде у тело. Овај приступ је посебно важан када постоји проблем недостатка ткива и органа за трансплатацију. Нагли развој регенеративне медицине и ткивног инжењерства је ишао паралелно са исто тако наглим развојем рачунарских и информационих тенологија (ИТ). Оне омогућавају приступ мноштву података и њихову обраду и примену, о стању пацијента, као и знањима и искуствима из ове и сродних области медицине.

Симпозијум „Регенеративна медицина – примена ИТ и биотехнологија“ бавиће се превасходно темама везаним за регенерацију кости. Остерегенерација је парадигма за регенерацију ткива и органа и зато су принципи примене информационих технологија и биомедицинских технологија у решавању проблема регенерације, надокнаде, репарације и реконструкције кости добар темељ за упознавање целе области регенеративне медицине. Програм симпозијума је подељен на тематске блокове који се баве применом информационих технологија, описом клиничких хируршко-трауматолошких проблема, применом матичних ћелија у регенеративној медицини и применом биоматеријала типа коштаних заменика у решавању проблема губитка коштаног ткива. У програму симпозијума је 9 предавања са темама: Реверзни инжењеринг у реконструктивној медицини; Примена адитивних технологија у регенеративној медицини; Остеофиксациони материјали и рачунарска симулација њихове уградње; Производња веће количине новог коштаног ткива без и са трансплантацијом кости, на екстремитетима и у пределу зглоба кука; Биолошки потенцијали адултних стем ћелија значајни за регенеративну медицину – досадашња искуства и перспективе; Ресекције и реконструкције зида грудног коша; Коштани дефекти подколенице и њихова надокнада у клиничкој пракси и на експерименталном моделу; Примена биоматеријала у остеорегенерацији; Репарација коштаних дефеката у максилофацијалној хирургији применом наноматеријала; Репарација коштаних дефеката у максилофацијалној хирургији применом наноматеријала. Округли сто „Виртуелни коштано-зглобни систем човека и његова примена у предклиничкој и клиничкој пракси“ је замишљен као разматрање постигнутих резултата и будућих задатака у стварању вишенивојског рачунарског модела коштано-зглобног система човека који би требало да задовољи различите предклиничке и клиничке потребе. Модел датог нивоа служи за решавање једног или више проблема из клиничке праксе и праћен је одговарајућим програмским алатима за његово стварање и коришћење. Скуп ових модела чини виртуелни коштано-зглобни систем.

INFO ABOUT THE FACULTY OF MEDICINE

ADDRESS:
Blvd. Dr Zorana Djindjica 81
18000 Nis
Republic of Serbia
FAX: +381-18-42-38-770
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Tax ID number: 100664516
VAT ID number: 131586859
Company registration number: 7215282
Bank: Ministry of Finance Treasury Administration, Niš Division
Giro transfer number for clients: 840-1681666-03
Business activity code