combine_images_980.jpg

Пародонтално обољење и системске болести (en)

Print


Здрaвствeни сaвeт Рeпубликe Србиje aкрeдитoвao je прoгрaм кoнтинуирaнe eдукaциje oдлукoм брoj: 153-02-1979/2014-01 дaтум: 19.05.2014. гoдинe

ВРЕМЕ И МЕСТО ОДРЖАВАЊА:  11. октобар 2014,  Амфитеатар Клинике за стоматологију

БРОЈ БОДОВА: Предавач -11 бодова, пасивно учешће -  5 бодова

РУКОВОДИЛАЦ: Проф. др Драгиња Којовић

ПРЕДАВАЧИ:  Проф. др Драгиња Којовић, Доц. др Ана Пуцар, Проф. др Драгица Дачић-Симоновић, Проф. др Татјана Јевтовић-Стоименов, Асист. др Вера Стојановска, Доц. др Снежана Ћирић-Здравковић, Доц. др Бојана Стаменковић, Доц. др Александар Митић, Доц. др Ана Пејчић, Доц. др Радмила Обрадовић

ПРОФИЛ УЧЕСНИКА: доктори стоматологије, лекари, студенти докторских студија

САЖЕТАК ПРОГРАМА: Постоји велики број литерарних података да пародонталне инфекције утичу на опште здравље и ток неких системских болести. Пародонтално обољење се карактерише запаљењем и бактеријском инфекцијом гингиве око зуба. Бактерије које су повезане са пародонтопатијом могу да продру у крвоток и доћи до других делова тела, и на тај начин повећати ризик за погоршање општег здравља. О болестима гингиве многи мисле у смислу обољења њихових зуба, али не знају да су обољења гингиве озбиљне инфекције код којих ослобођене оралне бактерије улазе у крвоток и доводе до појаве додатних фактора ризика по здравље људи чије је опште стање већ погођено неком другом системском болешћу или доводе до озбиљних компликација ових болести.

Пародонтална медицина је термин који се користи за различите намене у различитим деловима света. У већини земаља, па и код нас, термин се односи на проучавање динамичког односа између пародонтопатије и системских стања, као што су кардиоваскуларне и цереброваскуларне болести, дијабетес мелитус, остеопороза превремени порођај и рођење деце мале тежине, хематолошка стања, поремећаји респираторног тракта и болести бубрега. Велики број студија истраживао је периферне утицаје пародонталне инфламације на системско здравље, али и утицај системских болести на прогресију хроничних пародонтопатија као што је Тип II дијабетес мелитуса, где постоје докази о двосмерном односу са пародонтопатијом.

У другим земљама, "пародонтална медицина" је термин који се користи да опише пародонталне и гингивалне манифестације системских стања. Ово укључује истрагу, дијагностику и терапијски третман, као и како терапијски третман оралних стања утиче на   пацијентово комплетно лечење као део холистичког приступа у оквиру дефинисаних путева неге.

Овај симпозијум представља свеобухватну анализу истраживања о пародонталном обољењу и његовом везом са системским болестима. Он подржава и везу коју су многи научници истраживали и доказивали годинама - како оралне инфекције, као што су пародонтопатија и каријес могу негативно утицати на стања изван уста.

Основа пародонталне медицине третира пародонтопатију и чува структуру, функцију и естетику зуба. Овај третман може бити важан у смислу спречавања погоршања пацијентовог општег здравља. Испитивања из области пародонтологије, пробудила су свест и едукацију јавности, али и медицинског особља, на чињеницу да инфекције у устима могу изазвати здравствене проблеме у другим деловима тела.

Циљ симпозијума ће бити да едукује медицинско особље о пародонталним инфекцијама и њиховом везом са факторима ризика за настанак системских болести. Орално здравље је често добар показатељ онога што се дешава у остатку тела. Дакле, посета пародонтологу може имати више користи. За пацијенте је важно да имају редовне стоматолошке контролне прегледе, не само ради одржавања оралног здравља, него и да се идентификују и могући фактори ризика за озбиљна системска стања.

КОТИЗАЦИЈА: 3 000,00  (урачунат ПДВ) ж.р. 840-1681666-03, пoзив нa брoj 146/КМЕ

МАКСИМАЛНИ БРОЈ УЧЕСНИКА: 100

ПРИJAВЉИВAЊE: Приjaву за КМЕ (имe, прeзимe, бр.лицeнцe) и копију уплате котизације послати на и-мејл This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. или поштом, најкасније 7 дaнa прe пoчeткa eдукaциje. Оригинал уплате доставити приликом регистрације учесника.

FAX: +381-18-42-39-310

ПРОГРАМ РАДА

INFO ABOUT THE FACULTY OF MEDICINE

ADDRESS:
Blvd. Dr Zorana Djindjica 81
18000 Nis
Republic of Serbia
FAX: +381-18-42-38-770
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Tax ID number: 100664516
VAT ID number: 131586859
Company registration number: 7215282
Bank: Ministry of Finance Treasury Administration, Niš Division
Giro transfer number for clients: 840-1681666-03
Business activity code