Општа обавештења

Штампа
Датум последње измене понедељак, 09 октобар 2017 08:49
Аутор Огласна_табла_Броматологија

   BROMATOLOGIJA

Pismeni ispit iz Bromatologije u ispitnom roku oktobar 2 biće održan u utorak 10.10.2017. godine u 09h u amfiteatru A0.

Potvrda pismenog ispita u Oktobru 2 biće u petak 06.10.2017. godine od 11-12h u prostoriji 111 na fakultetu.

 

 

                                                                                                                        Sa predmeta

 

 

МЕДИЦИНСКИ ФАКУЛТЕТ УНИВЕРЗИТЕТА У НИШУ

Студијски програм: Интегрисане студије Фармације

Предмет: Броматологија

Семестар: IV

Година студија: II

ТЕОРИЈСКА НАСТАВА (ПРЕДАВАЊА) У ЛЕТЊЕМ  СЕМЕСТРУ

Недеља

Датум

Наставна јединица

Извођач наставе

Број часова

 

24.02.2015.

Значај броматологије у образовању фармацеута. Принципи рационалне исхране: укупне енергетске потребе људског организма, специфичне потребе и равнотежни односи макронутријената у исхрани

Проф.др Душица Стојановић

3

 

03.03.2015.

Енергетска вредност макронутријената. Беланчевине, масти и угљени хидрати у храни

Проф.др Душица Стојановић

3

 

10.03.2015.

Беланчевине, масти и угљени хидрати у храни

Проф.др Душица Стојановић

3

 

17.03.2015.

Минералне материје у храни

Проф.др Душица Стојановић

3

 

24.03.2015.

Витамини у храни. Ненутритивне материје у храни

Проф.др Душица Стојановић

3

 

31.03.2015.

Врсте и састав животних намирница

Проф.др Душица Стојановић

3

 

07.04.2015.

Дијететске намирнице. Дијететски суплементи

Проф.др Душица Стојановић

3

 

14.04.2015.

Здравствена исправност намирница - појам и законска регулатива

Проф.др Душица Стојановић

3

 

21.04.2015.

Прехрамбени адитиви

Проф.др Душица Стојановић

3

 

28.04.2015.

Прехрамбени адитиви

Проф.др Душица Стојановић

3

 

05.05.2015.

Хемијски контаминенти у намирницама

Проф.др Душица Стојановић

3

 

12.05.2015.

Хемијски контаминенти у намирницама

Проф.др Душица Стојановић

3

 

19.05.2015.

Хемијски контаминенти у намирницама

Проф.др Душица Стојановић

3

 

26.05.2015.

Хемијска исправност воде за пиће 

Проф.др Душица Стојановић

3

 

02.06.2015.

Хемијска исправност предмета опште употребе

Проф.др Душица Стојановић

3


ПРАКТИЧНА НАСТАВА (ВЕЖБЕ) У ЛЕТЊЕМ  СЕМЕСТРУ

Недеља

Датум

Наставна јединица

Извођач наставе

Број часова

 

14.04.2015.

Уводни час. Методе које се користе у аналитици намирница и појединих састојака хране.

Асист. Бојана Миладиновић

3

15.04.2015.

Уводни час. Методе које се користе у аналитици намирница и појединих састојака хране.

Асист. Бојана Миладиновић

3

16.04.2015.

Уводни час. Методе које се користе у аналитици намирница и појединих састојака хране.

Асист. Бојана Миладиновић

3

17.04.2015.

Уводни час. Методе које се користе у аналитици намирница и појединих састојака хране.

Асист. Бојана Миладиновић

3

 

21.04.2015.

Испитивање беланчевина у храни. Испитивање квалитета млека и млечних производа (сензорна испитивања,основни хемијски састав, декларација, амбалажа; Одређивање релативне густине млека, степена киселости млека и беланчевина по Pyne).

Асист. Бојана Миладиновић

6

22.04.2015.

Испитивање беланчевина у храни. Испитивање квалитета млека и млечних производа (сензорна испитивања,основни хемијски састав, декларација, амбалажа; Одређивање релативне густине млека, степена киселости млека и беланчевина по Pyne).

Асист. Бојана Миладиновић

6

23.04.2015.

Испитивање беланчевина у храни. Испитивање квалитета млека и млечних производа (сензорна испитивања,основни хемијски састав, декларација, амбалажа; Одређивање релативне густине млека, степена киселости млека и беланчевина по Pyne).

Асист. Бојана Миладиновић

6

24.04.2015.

Испитивање беланчевина у храни. Испитивање квалитета млека и млечних производа (сензорна испитивања,основни хемијски састав, декларација, амбалажа; Одређивање релативне густине млека, степена киселости млека и беланчевина по Pyne).

Асист. Бојана Миладиновић

6

 

28.04.2015.

Испитивање хемијске исправности воде за пиће (Одређивање pH воде, алкалитета, тврдоће, Ca, Mg, Cl- по Мору и органских материја у води).

Асист. Бојана Миладиновић

6

29.04.2015.

Испитивање хемијске исправности воде за пиће (Одређивање pH воде, алкалитета, тврдоће, Ca, Mg, Cl- по Мору и органских материја у води).

Асист. Бојана Миладиновић

6

30.04.2015.

Испитивање хемијске исправности воде за пиће (Одређивање pH воде, алкалитета, тврдоће, Ca, Mg, Cl- по Мору и органских материја у води).

Асист. Бојана Миладиновић

6

 

05.05.2015.

Испитивање угљених хидрата у храни. Испитивање квалитета воћа и поврћа и њихових производа (сензорна испитивања,основни хемијски састав, декларација, амбалажа). Испитивање витамина у храни (Одређивање шећера пре инверзије, после инверзије, глукозе помоћу јода, витамина Ц и слободне и везане киселости у соковима)

Асист. Бојана Миладиновић

6

06.05.2015.

Испитивање угљених хидрата у храни. Испитивање квалитета воћа и поврћа и њихових производа (сензорна испитивања,основни хемијски састав, декларација, амбалажа). Испитивање витамина у храни (Одређивање шећера пре инверзије, после инверзије, глукозе помоћу јода, витамина Ц и слободне и везане киселости у соковима)

Асист. Бојана Миладиновић

6

07.05.2015.

Испитивање угљених хидрата у храни. Испитивање квалитета воћа и поврћа и њихових производа (сензорна испитивања,основни хемијски састав, декларација, амбалажа). Испитивање витамина у храни (Одређивање шећера пре инверзије, после инверзије, глукозе помоћу јода, витамина Ц и слободне и везане киселости у соковима)

Асист. Бојана Миладиновић

6

08.05.2015.

Испитивање угљених хидрата у храни. Испитивање квалитета воћа и поврћа и њихових производа (сензорна испитивања,основни хемијски састав, декларација, амбалажа). Испитивање витамина у храни (Одређивање шећера пре инверзије, после инверзије, глукозе помоћу јода, витамина Ц и слободне и везане киселости у соковима)

Асист. Бојана Миладиновић

6

 

12.05.2015.

Испитивање масти у храни. Одређивање физичких и хемијских параметара квалитета масти (сензорна испитивања,основни хемијски састав, декларација, амбалажа; киселински број, киселински степен, пероксидни број, сапонификациони број,  јодни број и Крајсова реакција)

Асист. Бојана Миладиновић

6

13.05.2015.

Испитивање масти у храни. Одређивање физичких и хемијских параметара квалитета масти (сензорна испитивања,основни хемијски састав, декларација, амбалажа; киселински број, киселински степен, пероксидни број, сапонификациони број,  јодни број и Крајсова реакција)

Асист. Бојана Миладиновић

6

14.05.2015.

Испитивање масти у храни. Одређивање физичких и хемијских параметара квалитета масти (сензорна испитивања,основни хемијски састав, декларација, амбалажа; киселински број, киселински степен, пероксидни број, сапонификациони број,  јодни број и Крајсова реакција)

Асист. Бојана Миладиновић

6

15.05.2015.

Испитивање масти у храни. Одређивање физичких и хемијских параметара квалитета масти (сензорна испитивања,основни хемијски састав, декларација, амбалажа; киселински број, киселински степен, пероксидни број, сапонификациони број,  јодни број и Крајсова реакција)

Асист. Бојана Миладиновић

6

 

19.05.2015.

Испитивање квалитета меса и производа од меса (сензорна испитивања,основни хемијски састав, декларација, амбалажа). Испитивање адитива у храни.(Одређивање конзерванаса у месу-нитрита, сулфита, формалдехида и одређивање скроба; Одређивање јодида у кухињској соли)

Асист. Бојана Миладиновић

6

20.05.2015.

Испитивање квалитета меса и производа од меса (сензорна испитивања,основни хемијски састав, декларација, амбалажа). Испитивање адитива у храни.(Одређивање конзерванаса у месу-нитрита, сулфита, формалдехида и одређивање скроба; Одређивање јодида у кухињској соли)

Асист. Бојана Миладиновић

6

21.05.2015.

Испитивање квалитета меса и производа од меса (сензорна испитивања,основни хемијски састав, декларација, амбалажа). Испитивање адитива у храни.(Одређивање конзерванаса у месу-нитрита, сулфита, формалдехида и одређивање скроба; Одређивање јодида у кухињској соли)

Асист. Бојана Миладиновић

6

22.05.2015.

Испитивање квалитета меса и производа од меса (сензорна испитивања,основни хемијски састав, декларација, амбалажа). Испитивање адитива у храни.(Одређивање конзерванаса у месу-нитрита, сулфита, формалдехида и одређивање скроба; Одређивање јодида у кухињској соли)

Асист. Бојана Миладиновић

6

 

26.05.2015.

Испитивање квалитета житарица и производа од житарица (Органолептички преглед брашна, одређивање степена киселости, влаге, пепела, масти и целулозе у различитим врстама брашна). Испитивање хемијске исправности предмета опште употребе (сензорна испитивања,основни хемијски састав, декларација, амбалажа).

Асист. Бојана Миладиновић

6

27.05.2015.

Испитивање квалитета житарица и производа од житарица (Органолептички преглед брашна, одређивање степена киселости, влаге, пепела, масти и целулозе у различитим врстама брашна). Испитивање хемијске исправности предмета опште употребе (сензорна испитивања,основни хемијски састав, декларација, амбалажа).

Асист. Бојана Миладиновић

6

28.05.2015.

Испитивање квалитета житарица и производа од житарица (Органолептички преглед брашна, одређивање степена киселости, влаге, пепела, масти и целулозе у различитим врстама брашна). Испитивање хемијске исправности предмета опште употребе (сензорна испитивања,основни хемијски састав, декларација, амбалажа).

Асист. Бојана Миладиновић

6

29.05.2015.

Испитивање квалитета житарица и производа од житарица. (Органолептички преглед брашна, одређивање степена киселости, влаге, пепела, масти и целулозе у различитим врстама брашна). Испитивање хемијске исправности предмета опште употребе (сензорна испитивања,основни хемијски састав, декларација, амбалажа).

Асист. Бојана Миладиновић

6

 

01.06.2015.

Испитивање хемијске исправности воде за пиће (Одређивање pH воде, алкалитета, тврдоће, Ca, Mg, Cl- по Мору и органских материја у води).

Асист. Бојана Миладиновић

6

02.06.2015.

Надокнада вежби и консултације.

Асист. Бојана Миладиновић

6

03.06.2015.

Надокнада вежби и консултације.

Асист. Бојана Миладиновић

6

04.06.2015.

Надокнада вежби и консултације.

Асист. Бојана Миладиновић

6

 

05.06.2015.

Надокнада вежби и консултације.

Асист. Бојана Миладиновић

6

FACULTY OF MEDICINE UNIVERSITY OF NIS

Study program: Integrated academic studies of pharmacy

Course: Bromatology

Semester: IV

Year of study: II

LECTURES IN THE SUMMER SEMESTER

Week

Date

Lectures

Lecturer (Professor)

Number of classes

 

25.02.2015.

The importance of bromatology in pharmacist education. Principles of rational nutrition: total energy requirements of the human body,  specific requirements and adequate intake of macronutrients in the diet

Prof. dr Dušica Stojanović

3

 

04.03.2015.

Energy value of macronutrients. Proteins, lipids and carbohydrates in food

Prof. dr Dušica Stojanović

3

 

11.03.2015.

Proteins, carbohydrates and lipids in food

Prof. dr Dušica Stojanović

3

 

18.03.2015.

Minerals in food

Prof. dr Dušica Stojanović

3

 

25.03.2015.

Vitamines in food. Nonnutritive compounds in food

Prof. dr Dušica Stojanović

3

 

01.04.2105.

Composition and types of food

Prof. dr Dušica Stojanović

3

 

08.04.2105.

Dietetic food.

Dietary supplements

Prof. dr Dušica Stojanović

3

 

15.04.2015.

Food safety - concept and legislation

Prof. dr Dušica Stojanović

3

 

22.04.2015.

Food additives

Prof. dr Dušica Stojanović

3

 

29.04.2015.

Food additives

Prof. dr Dušica Stojanović

3

 

06.05.2015.

Chemical contaminants in food

Prof. dr Dušica Stojanović

3

 

13.05.2015.

Chemical contaminants in food

Prof. dr Dušica Stojanović

3

 

20.05.2015.

Chemical contaminants in food

Prof. dr Dušica Stojanović

3

 

27.05.2015.

The quality of drinking water

Prof. dr Dušica Stojanović

3

 

03.06.2015

Safety of general use products

Prof. dr Dušica Stojanović

3


PRACTICAL CLASSESIN THE SUMMER SEMESTER

Week

Date

Unit

Assistent

No. of classes

 

17.04.2015.

Methods used in analysis of food and food ingredients.

Assistant Bojana Miladinović

3

 

24.04.2015.

Determination of proteins in food. Testing the quality of milk and milk products (sensory tests, the basic chemical composition, declaration, packaging; Determination of milk relative density, acidity and proteins in milk by Pyne).

Assistant Bojana Miladinović

6

 

30.04.2015.

Assessment of drinking water chemical quality (pH, alcality, hardness of water, Ca, Mg, Cl- and organic substances in water).

Assistant Bojana Miladinović

6

 

08.05.2015.

Determination of carbohydrates in  food. Testing the quality of fruits, vegetables and their products (sensory tests, the basic chemical composition, declaration, packaging). Examination of vitamins in food (Determination of sugar before inversion, after inversion, glucose using iodine, vitamin C and free and bound acidity in the juice)

Assistant Bojana Miladinović

6

 

15.05.2015.

Determination of lipids in foods. Determination of physical and chemical parameters of edible oils and fats (sensory tests, the basic chemical composition, declaration, packaging, acid number, acid level, peroxide and saponification number, iodine number and Kreiss reaction)

Assistant Bojana Miladinović

6

 

22.05.2015.

Assessment of meat quality and meat products (sensory tests, the basic chemical composition, declaration, packaging). Examination of additives in food. (Determination of preservatives in meat-nitrite, sulfite, formaldehyde and starch determination; Determination of the iodide in the salt)

Assistant Bojana Miladinović

6

 

29.05.2015.

Evaluation of cereals and cereal products quality. (Organoleptic inspection of flour, determination  of acidity, moisture, ash, fats and fiber in different types of flour). Evaluation of general use products chemical safety (sensory tests, the basic chemical composition, declaration, packaging).

Assistant Bojana Miladinović

6

 

05.06.2015.

Additional classes.

Assistant Bojana Miladinović

6

Recommended literature:

Food The Chemistry of its components – T.P. Coultate

Food Chemistry – David E. Newton

                                                         

                                                             

                                                                                                                                    

 

 

RASPORED NASTAVE ZA PREDMET DIJETETIKA

Integrisane akademske studije Farmacije

IV godina, semestar zimski, školska 2014/15 godina

Rukovodilac predmeta : Prof. dr Maja Nikolić

Mesto i vreme održavanja nastave: S1 Nova zgrada, Sreda   16:45h-20:00 h                                         

Teorijska nastava  

Predavač: Prof dr Maja Nikolić

Datum

Nastavna jedinica

Broj časova

15. 10. 2014.

Uvodni čas.

2

22. 10. 2014.

Uloga ishrane u zdravlju i bolesti

2

29. 10. 2014.

Preporuke za pravilnu ishranu

2

05. 11. 2014.

Preporučene dnevne nutritivne potrebe

2

12. 11. 2014.

Osnovni principi planiranja ishrane

2

19. 11. 2014.

Promocija pravilne ishrane kao deo promocije zdravlja

2

26. 11. 2014.

Ishrana različitih grupa stanovništva

2

03. 12. 2014.

Ishrana i masovne nezarazne bolesti

2

10. 12. 2014.

Gojaznost, pothranjenost

2

17. 12. 2014.

Dijetetski aspekti bolesti organa za varenje. Probiotici, prebiotici

2

24. 12. 2014.

Alergija i intolerancija na hranu. Interakcija sastojaka hrane, interakcija hrane i lekova

2

31. 12. 2014.

Nadoknada u dogovoru sa studentima

Dijetetski suplementi, fortifikacija, funkcionalna hrana, nutriceutici

2

14. 1. 2015.

Arteficijalna ishrana.

2

21. 1. 2015.

Ispitne konsultacije

2

PRAKTIČNa nastava

Izvodjač: ass mr ph Bojana Miladinović

Datum

Nastavna jedinica

Broj časova

15. 10. 2014.

Uvodni čas.

2

22. 10. 2014.

Ocena ishrane i ishranjenosti

2

29. 10. 2014.

Seminar

2

05. 11. 2014.

Praktični aspekti planiranja ishrane

2

12. 11. 2014.

Seminar

2

19. 11. 2014.

Praktični aspekti promocije pravilne ishrane

2

26. 11. 2014.

Seminar

2

04. 12. 2014.

Preporuke za pravilnu ishranu zdravih - praktični aspekti

2

10. 12. 2014.

Seminar

2

17. 12. 2014.

Dijetetika u farmaceutskoj praksi

2

24. 12. 2014.

Seminar

4

14. 1. 2015.

Seminar

2

21. 1. 2015.

Ispitne konsultacije

2