combine_images_980.jpg

Рационална употреба антибиотика као мера превенције настанка мултирезистенције најчешћих изазивача

Штампа

Здрaвствeни сaвeт Рeпубликe Србиje aкрeдитoвao je прoгрaм кoнтинуирaнe eдукaциje oдлукoм брoj: 153-02-2768/2016-01 од 18.8.2016. године

ВРEМE И МEСТO OДРЖAВAЊA: 14.10.2016.год, Медицински факултет Ниш

БРОЈ БОДОВА: Предавач - 8 бодова;  Регистровани слушалац -  4 бода

РУКOВOДИЛAЦ: Проф. др Зорица Јовић

ПРEДAВAЧИ:

  • Проф. др Зорица Јовић, Медицински Факултет Ниш
  • Проф. др Срђан Пешић, Медицински Факултет Ниш
  • Проф. др Гордана Пешић, Медицински Факултет Ниш
  • Доц. др Валентина Николић, Медицински Факултет Ниш

ПРOФИЛ УЧEСНИКA: Лекари, стоматолози, фармацеути, медицинске сестре, здравствени техничари

СAЖEТAК ПРOГРAМA:

У највећем броју земаља у свету антибиотици припадају најпрописиванијим лековима. Најчешће на њих отпада једна трећина од укупног броја прописаних или издатих лекова. У неким земљама, међу којим је и наша, на антибиотике одлази скоро четвртина средстава опредељеног за лекове у примарној здравственој заштити. Антибиотици су постали моћни лекови у терапији инфекција које су некада биле тешке или смртоносне, па су пацијенти нјихову употребу почели да доживљавају као своје неотуђиво право. На појаву и најманјих знакова инфекције они сами користе или од лекара траже да има пропишу антибиотике. Разлог за то је што су антибиотици, од увођења у праксу па до данас, драстично смањили смртност од раније опасних инфективних болести, а неке скоро потпуно искоренили.

Са друге стране, не чувамо ли антибиотике само за оне клиничке ситуације када су они неопходни, прети нам опасност да једног дана нећемо имати чиме да лечимо неке, сада баналне инфекције. Раширена и често нерационална примена антибиотика полако нас доводи у ситуацију да наизглед безазлене инфекције веома тешко лечимо старим, класичним и јефтиним антибиотицима. Употреба антибиотика директно је пропорционална степену резистенције на нјих. Тако пнеумонију изазвану пнеумококом данас веома тешко лечимо природним пеницилинима, макролидима или котримоксазолом. А до пре неку годину то није био проблем. Слична је ситуација и са другим инфекцијама. Лекари антибиотике често, у најбољој намери, или услед недовољног знања о рационалној употреби, прописују и кад то није неопходно. На тржишту новијих и скупљих лекова, уколико и њих почнемо да рутински примењујемо прети опасност да изазивачи и на њих стекну резистенцију. Последњих година смо сведоци великог броја неизлечивих, нарочито интрахоспиталних инфекција, изазваних бактеријама које су до јуче биле осетљиве на примену антибиотика. Најчешћи мултирезистентни сојеви јесу Еnteriobakteriacea које производе бета лактамазе широког спектра, stafilokokus aureus, klebsijela, acinetobakter, pseudomonаs, тe мултирезистентни сојеви ešerihije koli.

Са друге стране нема на тржишту нових антибиотика што је директна последица незаинтересованости фармацеутских компанија да улажу у истраживанје нових антибиотика, који су дефакто јефтини лекови и краткотрајно се примењују. Државне институције, најважнија медицинска удружења и произвођачи морају се наћи на заједничком задатку увођења у праксу нових антибиотика.

Циљ ове едукације је да се подигне узбуна међу здравственим радницима о нерационалној употреби антибиотика и о последицама ове навике. Резистенција, поремећај микрофлоре, алергије и повећање цене терапије су довољни разлози да се они алармирају. Управо због тога се отворила потреба да се о рационализацији прича и на овом месту, да се пацијенти стално здравствено едукују и васпитавају. Сви здравствени радници се морају обучити о општим принципима рационалне употребе антибиотика, o могућим тешким последицама даље нерационалне примене. Неопходно је да се они едукују и о емпиријској употреби антибиотика у инфекцијама респираторног тракта, које су најчешће. Са друге стране је потребан сталан здравствени васпитни рад, да је већина најчешћих инфекција углавном небактеријске етиологије па је употреба антибиотика нерационална и у неком будућем периоду сигурно и штетна. Све ово јесу теме на којима се заснива предлог ове едукације.

КOТИЗAЦИJA: 2000,00 динaрa (урaчунaт ПДВ), ж.р. 840-1681666-03, пoзив нa брoj 177/КME.

ПРИJAВЉИВAЊE: Приjaву за КМЕ (имe, прeзимe, бр.лицeнцe) и копију уплате котизације послати на и-мејл ( Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. ) или поштом, најкасније 7 дaнa прe пoчeткa eдукaциje. Оригинал уплате доставити приликом регистрације учесника.

FAX: +381-18-42-39-310

 

ПРИЈАВА ЗА КМЕ  word1 m ПРОГРАМ РАДА  pdf

ПОДАЦИ О МЕДИЦИНСКОМ ФАКУЛТЕТУ У НИШУ

AДРЕСА:
Булевар др Зорана Ђинђића 81
18000 Ниш
Република Србија
ФАКС: +381-18-42-38-770
e-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
Порески идентификациони број (ПИБ): 100664516
Обвезник ПДВ-а (број из регистра): 131586859
Матични број: 7215282
Назив банке: УT-Ниш (Управа за трезор)
Жиро рачун за клијенте: 840-1681666-03
Шифра делатности: 85.42